De Schooltuin

Rietendak schooltuin

 

 

Begin 2014 lanceert een groep buurtbewoners en ouders het plan om een stuk gras naast de school te veranderen in een gedeelde moestuin. Op die manier krijgen de schoolkinderen toegang tot een eigen schooltuin en kunnen zij door middel van praktijkonderwijs leren over planten en dieren.

Dit idee ligt in lijn van de oorspronkelijke intentie bij het ontwerp van de Rietendakschool. Stadsarchitect J.L. Planjer was destijds geïnspireerd door het principe van openluchtscholen. De school is daarom gebouwd in landelijke stijl, aan de rand van de stad en grenzend aan een weiland. Zo werd het mogelijk om lessen in de open lucht te laten plaatsvinden.

Nu is dat weiland een voetbalveld, maar de school wordt nog steeds omringd door een eigen gazon. Het gedeelte aan de linkerkant van het schoolgebouw leent zich goed voor een moestuin. Het ligt niet direct aan de weg, grenst aan een opslaghok met een waterkraan én er is veel zon. Een bodemonderzoek naar de kwaliteit van de grond geeft groen licht voor uitvoer van het plan. Buurtbewoners, ouders en kinderen maken negen moestuinbedden (ieder 2×4 meter) klaar voor gebruik. Een groepsleerkracht ontwerpt een tuinier plan en met steun van het Leefbaarheidsbudget van de Gemeente Utrecht worden zaden en planten aangeschaft. Er worden picknicktafels getimmer, bessenstruiken en fruitboompjes geplant en een insectenhotel opgehangen.

Een aantal buurtbewoners verbouwt groenten op een eigen stukje grond en ondersteunt de leerkrachten bij het onderhoud van de tuin. (Groot-) ouders geven tuinier lessen aan kinderen van groep 1, 2 en 3 en de peuters. In de kleuterlokalen hangen fotobladen met woordclusters zodat ook in de klas kan worden besproken wat in de tuin wordt geleerd.

De kinderen verbouwen bloemen, wortels, radijsjes, courgettes, aardappels, uien, aardbeien, bonen, sla en boerenkool. Ze onderzoeken het belang van wormen en insecten en leren over zaaien, wieden, water geven en oogsten. Ze proeven de wortels en radijsjes in de klas. Aan het eind van het schooljaar wordt, tijdens het zomerfeest, de rest van de groenten verwerkt in een enórme pan groentesoep.  Zo kan iedereen op school genieten van de eigen oogst!